Jak co roku, w tym pełnym magii czasie, zawitaliśmy do miasta Królów Polski. Podziwiając piękne dekoracje inspirowane ikonografią arrasów ze zbiorów Zamku Królewskiego na Wawelu, podążyliśmy na Rynek Krakowski-największy średniowieczny plac Europy. W stylowych kramach Sukiennic a także na jarmarku bożonarodzeniowym zakupiliśmy pamiątki z Krakowa. Następnym punktem wycieczki było Muzeum Podziemia Rynku znajdującego się właśnie pod Sukiennicami. Tam przenieśliśmy się o kilka setek lat wstecz, aż do czasów sprzed lokacji miasta w 1257 roku. W tej podróży w czasie wyobraźnię wspierały m.in. odsłonięte fundamenty chat z przełomu XII i XIII wieku, ceglane mury dawnych budowli, oryginalne, wydobyte podczas wykopalisk przedmioty czy rekonstrukcje rzemieślniczych warsztatów, a także nowoczesne multimedia. Kolejną atrakcją były dla nas warsztaty w Żywym Muzeum Obwarzanka. Obwarzanek krakowski jest niewątpliwie najsmaczniejszym symbolem miasta. Sprzedawany codziennie w ponad 150 tysiącach sztuk, może poszczycić się ponad 600-letnią tradycją oraz unijnym znakiem Chronione Oznaczenie Geograficzne, co podkreśla jego znaczenie dla kulinarnego dziedzictwa Krakowa. Podczas zajęć dowiedzieliśmy się, która królowa się nim zajadała i dlaczego nie należy mylić go z preclem. Odkryliśmy wszystkie jego tajemnice i poznaliśmy unikatowy proces jego produkcji. Po zakończeniu pokazu każdy wyszedł z głową pełną wiedzy, trzymając w ręku własnoręcznie wykonanego obwarzanka. To był dzień pełen wrażeń!












